Egy nemzet vagyunk

 

Az eseményt az intézmény igazgatója nyitotta meg. Dr. Gál András kifejtette, hogy a trianon okozta seb csak látszólag gyógyult be a közel egy évszázad  alatt. – A magyarság egy fogy, egyedül maradtunk, de szorgalmas tanulással, lelkiismeretes munkával elnyerhetjük a megbecsülést.A gimnázium  diákjai versekkel, énekekkel idézték fel trianon utóhatásait.

Koncz Ferenc polgármester arról szólt, miként kezeljük a jelenben és hordozzuk a múlt fájó emlékét. – Fogadjuk el határon túli nemzettestvéreinket,  hiszen nekik minden nap meg kell küzdeniük mindazért, ami számunkra természetes: a magyar nyelv használata, a megemlékezések, megélhetés,  érvényesülés. – A mai fiatalok szerencsések, hogy már gyerekkoruktól szabadon emlékezhetnek nemzetünk hőstetteire, vagy akár tragédiáira –  fogalmazott Koncz Ferenc, hangsúlyozva, hogy ifjaink bárhol is járnak a nagyvilágban tudniuk kell, hogy szívüket mindig visszahívja a magyar szó, és  visszavárja a szülőföld. Amikor átlépjük a határt, magyarul szólnak hozzánk, mert a világban egyedülálló ez az ország, amely saját magával határos – mondta a polgármester.

A Bocskai István Gimnázium udvarán lévő, a nemzet tragédiájára emlékeztető trianoni emlékmű koszorúzása után a Balogh Sándor Alapítvány felajánlását, egy smaragdfát ültetett el Balogh Sándor elnök, Koncz Ferenc polgármester, és Gál András igazgató.
Hazánk nagy területeket vesztett el 1920. június 4-én, így mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új állam határain, és kerültek szülőföldjükön kisebbségbe.
Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítja, amely azt idézi, hogy határon túli, és anyaországi magyarok, mi mind egy nemzet vagyunk.

Forrás és további képek: http://szerencsihirek.hu/component/content/article/85-hirek/517-egy-nemzet-vagyunk